Archive for the ‘Profesional’ Category

AIESEC – Leaders of tomorrow

Sunday, April 5th, 2009

Ieri ar fi trebuit sa se tina conferinta Leaders of Tomorrow organizata de AIESEC pentru cei care se pregatesc sa iasa din organizatie si sa isi inceapa viata profesionala.

┬áS-a amanat pentru aproximativ 1 luna. Asta inseamna ca voi avea mai mult timp sa imi pregatesc prezentarea pe care ar trebui sa o tin despre “Etica in afaceri”. Din pacate in RO exista foarte multe exemple de genul “Asa, nu!”.

Va rog sa ma ajutati cu exemple pe care le stiti de genul “Asa, da!” pentru o prezentare cat mai relevanta pentru acesti viitori leaderi.

Consistenta

Wednesday, August 27th, 2008

Pentru ca in general lucrurile mai putin placute se intampla unui prieten de-al unui prieten de-al meu… acest prieten al prietenului meu (pe care nu il cunosc personal si nu stiu unde lucreaza si cine ii este seful :) ) povestea zilele trecute despre perioada foarte frustranta prin care trece. Si toate astea se datoreaza unor actiuni ale sefului in care singura constanta este lipsa de consistenta. Deja suna frustrant. Si am reusit sa identificam 3 tipuri de lipsa de consistenta:

– lipsa de consistenta intre declaratii si actiuni – foarte interesant sa gasesti asa ceva la un sef.

– lipsa de consistenta intre declaratiile sefului tau si declaratiile sefului sefului tau

– lipsa de consistenta intre declaratiile celor 2 de mai sus si strategia companiei.

Intr-adevar frustrant sa le vezi chiar pe toate o data. Asa cand se intampla in timp poate trec neobservate. Dar acesta este caracteristica perioadelor cu probleme. Scot ce e mai bun / rau in oameni.

Risk management sau targetele de vanzari?

Monday, April 7th, 2008

Ultimii ani au adus cresteri extraordinare in portofoliile de credite ale tuturor bancilor. Multi manageri de banci au fost felicitati de HQ pentru rezultatele deosebite si atingerea targetelor ambitioase.

Dar iata ca au aparut si primele perioade cu probleme. Asa din “folclorul” bancar am auzit povesti de directori de banca care in perioadele slabe puneau mana pe telefon si tunau in Back-Office – “Astazi se aproba toate dosarele care vin”. Si dosarele se aprobau, se atingeau obiectivele si toata lumea era fericita.

Ma intreb daca acum lumea mai e asa de fericita. Oare cum vor arata in curand aceste portofolii crescute atat de artificial si fara nici un management ar riscului? Probabil ca delicventa a inceput sa creasca. Pe masura ce creste, managerii de risc incep sa se agite ca trebuie sa inaspreasca scoringul, sa creasca dobanzile astfel incat sa iclude o prima de risc mai mare. Dar toate astea ar duce la scaderea vanzarilor nu? Si daca prima de risc este marita si la clientii existenti, ai mari sanse sa creasca din nou gradul de neplata pe fondul cresterii sumelor lunare de plata. Si urmeaza write-off-urile de care nu cred ca ar vrea nimeni sa auda pentru ca ar diminua activele si ar “da rau” la centrala.

Ce vremuri interesante o sa urmeze… Si cu toate ca sunt om de vanzari ma bucur sa vad cum sufera cei care nu fac si vanzarile astea cu cap. Si mai mult de atat, nu inteleg ca in banking sunt foarte multe variabile si riscuri ce trebuie tinute intr-un echilibru foarte fragil.

Urmarim cu interes urmarile.