Archive for the ‘banking in ro’ Category

“E foame de bani / E foame de bani, baieti!”

Wednesday, June 11th, 2008

Parca asa suna un cantec care era la moda acum ceva ani. La Familia, daca nu ma insel. Oricum mi se pare ca reprezinta foarte bine ce se intampla acum cu bancile din ro.

Mare parte dintre bancile romanesti au functionat doar ca niste robinete prin care grupurile financiare isi varsau surplusul de bani in cresterea consumului de la noi. Si iata ca vine un pic de criza, teava prin care curg banii se inchide sau se subtieaza si ne trezim intr-o dilema. Dilema este ca multi dintre bancherii de pe plaiurile noastre se cunosc bine cu produsele de credit. Dar cum sa dai credite daca nu mai ai bani? Unii au ales sa nu mai dea – am auzit (nu am verificat, recunosc) ca ProCredit si OTP nu mai dau credite de nevoi personale. Altii, care mai fusesera pe la ceva cursuri de banking si-au adus aminte de prin carti ca mai exista si varianta de a-si finanta din depozite. Dupa ce s-au chinut sa isi convinga si colegii ca nu este basm si chiar se poate, au trecut la treaba.

Si uite cum, de disperare si cu foamea in glanda vedem pentru prima oara concurenta pe bune intre banci pentru atragerea de fonduri. Si tindem si noi catre un sistem isi gestioneaza in sfarsit si activele si pasivele.

Se pare ca pe noi romanii ne ajuta criza.

Cu toate ofertele care au aparut acum voi unde ati ales sa va tineti banii (salariu, economii,etc.)?